Miért érdemes enni és kenni a C-vitamint?
A C-vitamin (aszkorbinsav) sokféle funkciót lát el szervezetünkben: erőteljes antioxidáns, elősegíti a vas felszívódását, megvéd a bakteriális és vírusos fertőzések ellen, csökkenti a fáradtságérzetet és hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez. Szervezetünk mégsem képes egyedül előállítani: minden nap különböző zöldségek, fűszerek és gyümölcsök kombinációjával kell fedeznünk a szükségletét. Figyelem, a változatosság itt is kulcsfontosságú!
Tudtad, hogy egy felnőtt, egészséges embereknek ajánlott C-vitamin mennyisége naponta 60-65 mg? Ha pedig nem viszünk be eleget, hiánytünetek jelentkezhetnek, mint például vérzékenység, lassú sebgyógyulás, ínysorvadás, fertőzésekre és gyulladásra való fogékonyság.
A legtöbb C-vitamint az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza 1677 mg/100g-ot. Második helyen áll a homoktövis (695 mg), ezt pedig a csipkebogyó (426 mg) követi, de C-vitaminban gazdag a feketeribizli, a sárga paprika, a petrezselyem és a káposzta is!
A C-vitamin bőrápolás szempontjából is fontos hatóanyag hiszen:
- antioxidáns védelmet ad és gyulladáscsökkentő hatású,
- fényvédő alá kenve erősíti a fényvédelem hatékonyságát,
- fokozza a bőr természetes kollagéntermelését,
- segíti a pigmentfoltok halványítását
- és ragyogásfokozó hatású: segít visszaadni bőröd természetes fényét.
Testünk egészsége és bőrünk szépsége érdekében együk és kenjük ezt a csoda vitamint!