Hogyan készülnek a házi szappanok?
HÁZI SZAPPANKÉSZÍTÉSI ELJÁRÁSOK:
1.) Öntés (melt and pour): ennek során kész, erre a célra gyártott szappanalapot, más néven glicerinszappant olvasztanak fel, és díszítés, illatosítás, színezés után újraöntik. Szilikonos öntőkészleteket hobbyboltokban, háztartási boltokban lehet hozzá kapni.
2.) Hideg eljárás (cold process=CP): lényege, hogy zsírokat, illetve olajokat elegyítünk megfelelő hőmérsékleten lúgoldattal, amitől beindul a szaponifikáció kémiai reakciója. A szappanmassza kitöltése és szilárdulása után a szappanokat több hétig kell érlelni. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum! Nagyon jó minőségű és változatosan színezhető, díszíthető szappanokat készíthetünk ezzel az eljárással.
3.) Meleg eljárás ("hot process=HP"): az eljárás lényege, hogy a szappanmasszát meleg helyre (pl. sütőbe) tesszük, ahol alacsony hőmérsékleten melegítve és gyakran kevergetve egy-két óra alatt eltávozik a felesleges víz. Ez a szappan lehűlve egy-két hét múlva használható. Hátránya, hogy a mintázása korlátozott. Meleg eljárással készül a folyékony szappan is.
A hidegeljárásos szappankészítés lépései:
1.) A recept megtervezése
A recept tervezésekor először el kell dönteni, hogy:
- milyen gyógynövény, milyen folyadék, milyen olajok és vajak kerüljenek a szappanba,
- illetve kinek készüljön: gyerekek (illóolaj nélkül vagy levendulával) vagy felnőttek részére, milyen bőrtípusra: száraz, érzékeny vagy zsíros, pattanásos bőrre.
A www.hazikence.hu található lúgszámláló programjába lsd. szappanrecept kalkulátor írd be a kigondolt olaj összetevőket (nagyon sokféle olaj létezik, ezek közül vannak alapolajok, amik a szappan alapját adják pl. olíva, kókusz - és vannak bázisolajok, amiket kisebb mennyiségben adhatunk a masszához - ezek nagyon összetett, jó tulajdonságú, drága olajok) végül az OK gomb megnyomásával a számoló kiadja, hogy mennyi folyadék és lúg szükséges.
2.) Előkészületek
Készítsük elő az összes hozzávalót:
- egy jól szellőztethető konyha
- védőfelszerelés (kesztyű, köpeny, szemüveg)
- konyhai mérleg
- egy törhetetlen, hőálló, fedeles edény a lúgoldatnak
- rozsdamentes edény a zsírok és olajak felmelegítésére
- keverőkanál (ne fa!)
- szilikonos szappanöntőforma
- egy jó recept
- növényi zsiradék (olajak és vajak)
- desztillált víz
- lúg (szilárd szappanhoz NaOH, folyékonyhoz KOH) ahhoz, hogy a zsír elszappanosodjon lúgra van szükség.
- színező anyagok (agyagok, kurkuma, kakaópor stb.) és illóolajok
3.) Hozzávalók kimérése
Kezdjük a folyadékkal, amit mérjünk ki a lúgoldó edénybe, majd állítsuk a mosogatóba (annyi hideg vizet engedjünk, hogy az edény ne dőljön fel).
Mérjük ki az olajokat és a vajakat, majd egy lábasban a tűzhelyen melegítsük fel.
Vegyük fel a védőfelszerelést: köntöst, kesztyűt és nem árt a védőszemüveg sem.
Végül mérjük ki a lúgot is, amit a lúgoldó edénybe (amiben már benne van a korábban kimért folyadék) szépen lassan kanalazzunk be. Ne csavarjuk rá szorosan a fedőt, nehogy a reakció során felszabaduló gázok miatt felrobbanjon, majd kezdjük el rázogatni folyó, hideg víz alatt. Mindig a lúgot adjuk a vízhez, ellenkező esetben kifröccsenhet a keverék! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be! Az oldat felmelegszik (erős exoterm reakció zajlik le, ezért szükséges az edényt hűteni) ahogy a lúg feloldódik a folyadékban. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz.
A hidegeljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.
4.) Olajkeverék és lúgok kb. 40 fokosak
Miután az olajok és a lúg is 40 fokos (=kézmeleg - a lúgos oldat hőmérsékletét hőmérő hiányában a műanyag edény falán keresztül kézrátétellel ellenőrizhetjük, de érdemes beszerezni hőmérőt!) öntsük rá az olajokra a lúgos oldatot és botmixerrel kezdjük is azonnal keverni (vigyázzunk, nehogy felfröccsenjen, különösen a szemünkre vigyázzunk, vakságot okozhat!). Mindig a lúgos oldatot öntsük az olajokhoz!
5.) „Pudingosodás” (trace állapot)
Néhány perc alatt a folyadék olyan lesz, mint pudingfőzéskor, ilyenkor adjuk a masszához az illóolajokat (1 kg szappanmasszához kb. 10-15 ml illóolajat kell adni, szárított növényi részeket, agyagot. Keverjük össze a masszát és végül az egészet öntsük szilikonos formába. Ha kis formába (nem fatömbbe) öntöttük, akkor takarjuk be és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.
24 órára tegyük a formát szellőző, nem huzatos, szobahőmérsékletű helyre végül másnap kivehetjük a masszából a szappant, ha fatömbben készítettük, akkor itt az ideje a felszeletelésnek is!
Érleljük sötét, de jól szellőző helyen min. 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga. Azért kell várni minimum egy hónapot:
- mert ennyi a szappanosodási folyamat
- ez alatt az idő alatt a szappan még túl lúgos, száríthatja a bőrt,
- ill. négy hetes korára érik meg teljesen, ekkora lesz elég kemény, rendesen habzik, nem fogy el két nap alatt és nem ázik szét.
folyadékalap
- 140,33 g lúg (NaOH)
- 360 g desztillált víz (36%)
olajok és vajak (1 kg szappanmassza)
- 300 g pálma olaj
- 250 g kókusz olaj
- 250 g repce olaj
- 200 g oliva olaj
pudingosodáskor jöhetnek az adalékok pl. 10-15 ml illóolaj, természetes színezékek
Pálmaolaj nélküli recept:
folyadékalap
- 103,62 g lúg (NaOH)
- 270 g desztillált víz (36%)
olajok és vajak (750 g szappanmassza)
- 150 sheavaj
- 200 kókusz olaj
- 400 oliva olaj